keskiviikkona, helmikuuta 14, 2018

Ystävänpäivä

Kyllä, tänään on ystävänpäivä.

Olen maanantaista asti pyöritellyt tätä kirjoitusta mielessäni. Ei mitään elämää suurempaa mutta asia joka jäi pyörimään monen muun turhanpäiväisen yläpuolelle. Ystäväni, Kukkakauppa Broncon Niina Autti aloitti täällä Turussa Kukkaenkeli -hyväntekeväisyystoiminnan jossa erilaisten juhlien ja tapahtumien kukitukset toimitetaan eteenpäin vanhainkoteihin ja hoitolaitoksiin tuottamaan väriä ja iloa asukkaiden päivään. Lähdin kantoavuksi ensimmäiselle retkelle koska kukat ja yrtit olivat meidän koristeet Rakenna & Sisusta-messuilta. Kohteena oli sattumalta sama vanhainkoti jossa anoppini oli asukkaana elämänsä viimeiset 10 vuotta. Oli haikeaa kävellä samoja käytäviä mutta tavattoman palkitsevaa nähdä iloiset ilmeet ja ystävällinen jutustelu asukkaiden kanssa kruunasi päivän.
Mikä siinä sitten mietitytti? Seurailin sivusta timjamin tuoksu nenässäni kun YLE haastatteli Niinaa, asukkaita ja henkilökuntaa. Katselin pienen matkan päästä asukkaiden uteliaita ilmeitä, ilon syttymistä silmiin kun kirkkaat tulppaanit valtasivat päiväsalin pöydät. Ajatuksessa pyöri ystävänpäivä ja annoin itselleni luvan pohtia luodaanko täällä vielä ystävyyssuhteita? Onko tämän talon asukkailla niin paljon iän tuomaa viisautta mukanansa että uskaltavat edelleen kiintyä ja mieltyä toistensa seurasta vai onko pelko huomisesta ja löytyneen ystävän menettämisestä niin suuri ettei enää uskalleta avata ovea ja kertoa elämäntarinaa toiselle. Vastausta tähän en saanut näin lyhyellä vierailulla. Toki YLEn toimittajalla ja kamerajalustalla oli osuutensa pienoiseen jäykkyyteen. Miettikääpäs vaan miten iso asia on ikäihmisille kun televisio tulee kuvaamaan. Hiljaa mielessäni toivoin lähtiessämme että päivähuoneessa alkaisi samantien puheensorina ja "Kukkaenkelin" vierailusta riittäisi puhuttavaa useaksi päiväksi, yrttejä soppaan ripoteltavaksi ja että pääsen vielä toistenkin mukaan.

Hyvää ystävänpäivää teille kaikille ja erityisesti Mäntyrinteen vanhainkodin asukkaille ja henkilökunnalle!
Sanna

ps. Tämän piirongin päällinen vanhainkodissa sai sydämeni kääntymään ympäri ja Romanssin sävelet kaikumaan korvissani.

(Asukkaiden kuva on julkaistu kirjallisella luvalla.)


YLE Lounais-Suomi tänään:SHARE:

4 kommenttia

 1. Minusta tuo oli aivan ihana ele viedä nuo kukat vanhusten iloksi. Kukat tuovat aina iloa ja väriä ja sitä tuollakin varmasti kaivattiin.
  Ihanaa ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
 2. Anonyymi2/15/2018

  Olen hoitajana todistanut monia ystävyyssuhteiden syntymisiä laitoksessa, toisinaan ovat romanttisia, mutta myös täysin ystävyyttä ilman parisuhdetta löytyy. Muistisairaskin voi sitoutua toiseen ihmiseen ystävänä. Ystävän läsnäolo antaa turvaa ja mielenrauhaa ja poissaolo aiheuttaa levottomuuta. Kiva idea tuoda kukat vanhusten iloksi, sillä niihin ei laitoksissa ole määrärahoja.
  -ystävällisesti S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos kommentistasi, juuri näitä pohdiskelin ja mietin. Ihana kuulla että vielä ennen auringonlaskua löytyy hymy, sydän ja ystävyyden ilo. Ja toden totta, kukat ja yrtit toivat iloa vanhusten ja henkilökunnan arkeen.

   Poista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig