perjantaina, syyskuuta 23, 2016

Päärynäpuun istutus


Kuulaana torstai-iltana meillä päästiin pitkästä aikaa istutushommiin. Asiantuntijaneuvoin ja parhaan apurin kanssa.

Tässä pitäjässä on jo pitkään haaveiltu omasta päärynäpuusta ja tähän asti haave on jäänyt muiden suunnitelmien jalkoihin. Homma etenee varmimmin siinä vaiheessa kun Pikkukamu alkaa puhumaan päärynöistä. Koska syksy on oivallista aikaa istuttaa, kurvattiin Viherlassilaan ja matkaan lähti 2 päärynäpuuta, toinen meille ja toinen kamulle 5- vuotissynttärilahjaksi. 


Eilen oli aika opiskella miten päärynäpuu sitten oikein istutetaan. Helppoahan tuo kun sain houkuteltua Pilkkikaverin kaivamaan, 5- vuotiaan pitämään huolen madoista ja itse toimin kuvaajana ja asiantuntijakommentaattorina. Varsinainen puutarhatöiden Juhani Tamminen :)))Istutus pääpiirteittäin: Vähintään 60 cm  levyinen ja syvyinen kuoppa, istutussyvyys sama kuin kasvuastiassa, hyvälaatuista multaa, marjalannoitetta, vettä, tukea, tiivistystä ja suojausta. Lisäohjeita löytyy helposti mm. täältä. Kuvissa on kaikki muu kunnossa mutta huomenna pitää hakea vielä paksummat "liinat" rungon ja keppien väliin ettei narut hankaa rungon pintaa rikki. Rungon suojaksi kiertyi älyttömän kätevästi muovinen "rulla", suojaamaan tuholaisilta, ajattelin kyllä pystyttää piikkilanka-aidan, kupoliteltan ja palkata yövartijan rakkaan puuni suojaksi. Maamiinojakin harkitsin... :)


Nämä narut vaihtuu huomenna leveämpiin nauhoihin jotka pitää puun paikallaan ja silloin se juurtuu paremmin. Multapinta jätettiin vielä hetkeksi matalammalle tasolle, jos syksy jatkuu yhtä kuivana, kastelua tarvitaan ja se ei saa valua pois. Talveksi kasataan pieni kumpare rungon ympärille ettei vesi jää seisomaan juurelle.


Nyt on tehty kaikki niin hyvin kuin osattiin ja ensi vuonna odotetaan kiihkeästi onnistunutta kukintaa ja pölytystä!

Tässäpä puutarhamme uusi asukki:
Päärynäpuu Pepi

Talvenkestävä ja jo nuorena puuna satoisa. Hedelmä pieni tai keskikokoinen, pitkänomainen, vihreä ja makea. Hedelmät ovat kypsänä pehmeitä, makeahkoja ja kypsyvät elo-syyskuussa. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä. Erittäin hyvänmakuinen herkkulajike, jonka hedelmät kypsyvät jo elo–syyskuun vaihteessa. Hedelmä on mehukas, pitkulainen, keskikokoinen, vihertävänkeltainen ja auringon puolelta punakylkinen. Virolainen lajike. I-III 

NAM!
_____________________________

Ja hei, onko omput kerätty ja pakattu?
Huomenna on sitten ihan oikeasti ne Viherlassilan sadonkorjuujuhlat joista hätäpäissäni sauhusin jo pitkin somea viime perjantaina :)

Nyt kun ohjelma on tarkentunut, jaan sen uudestaan teille.

LAUANTAINA 24.9. KOKO PERHEEN SADONKORJUUJUHLAT

Iloista sadonkorjuutunnelmaa, ohjelmaa koko perheelle ja upeita sadonkorjuutarjouksia! Tulevana lauantaina Viherlassilassa intoudutaan juhlimaan kulunutta kesää ja puutarhan tuottamaan runsasta satoa. 
Saamme vieraaksemme Bornemannin mehustamon, jotka kylmäpuristavat mehua pihasi omenoista suoraan käteviin hanapakkauksiin. Lue lisää mehustamosta! Herkuttele omenapiirakalla ja tee löytöjä puutarhaOUTLET:ista varastontyhjennyshinnoin, alk. 1€! Hyödynnä upeat tapahtumatarjoukset, mm. puun ostajalle tukikeppi & rungonsuoja KAUPAN PÄÄLLE!
Leppisklubi on lasten oma puutarhakerho. Syksyllä luonto ja puutarha valmistautuvat talvilepoon. Mitä luonnossa ja puutarhassa tapahtuu syksyllä? Lähde koko perheen voimin opettavaiselle sadonkorjuuretkelle! Leppisklubilaiset pääsevät myös poniajelulle ja saavat vieraakseen ihanan Ville Viking:in klo 10-13. Ilmapalloja!
Kahvi- & omenapiirakkatarjoilu klo 10-15 tai niin kauan kuin piirakkaa riittää.
Viime vuonna Viherlassilan sadonkorjuujuhlilla järjestettiin omenapiirakkakilpailu.
Nyt kun tätä omppujen ylituotantoa yritetään hukuttaa ties minne, täältä löydät Turun parhaat reseptit!
____________________________
Meillä oli istutuspuuhien jälkeen torstai-iltana ihan omat sadonkorjuujuhlat. Puutarha tarjosi parhainta antiaan ainakin Pikkukaverin mielestä. Suun täydeltä mansikoita ja kirsikkatomaatteja
SYYSKUUSSA!Mansikat kukkii vielä kasvihuoneessa!Tomaatit on jaettu sulle-mulle, arvaatteko kuka vei kaikki kirsikkatomaatit? :)


VOI ONNEA!
Pistettiin suut makiaks :)
Olkaa kiltisti!
Sanna 
SHARE:

5 kommenttia

 1. Herkullista syötävää tähän aikaa, mansikat. Meillä on päärynäpuu. Kesti useita vuosia ennenkuin tuli hedelmiä, tulikin tosi paljon. Mutta tänä vuonna ei yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei ;( Tämä Pepi luokiteltiin nopeasti satoa tekeväksi eli peukut pystyyn !

   Poista
 2. Toivottavasti jo ensi kesänä pääsette Pepin satoa maistelemaan. Sullahan on siellä ollut hyvät oltavat kun kahta miestä olet päässyt komentelemaan :D
  Ihanaa viikonloppua Sanna <3

  VastaaPoista
 3. Me olemme myös miettineet uuden päärynäpuun ostamista, sillä tuo mikä meillä tällä hetkellä on, on kuollut jostain syystä ja pitäisi siksi kaataa kokonaan pois. Jotenkin nimenomaan päärynäpuu on kiva, sillä pidän itse päärynöistä hyvin paljon ja tähän asti muuten se on viihtynyt pihallamme hyvin. Kiitos hyvistä vinkeistä ja lajikkeiden esittelystä, tästä sai hyvin lisätietoja!

  VastaaPoista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig