maanantaina, toukokuuta 09, 2016

Parsapenkin perustaminen

Ja taas lapiohommia... :)

Viime keväänä meillä päätettiin perustaa parsapenkki, oikein kunnollinen sellainen.
Koska tämä oli taas niitä "for Dummies"- hommia myös meille,
pyysin Viherlassilasta tarkat ohjeet ja konsultoin Adalmiinan helmen parsagurua Annarina Yöntilää
istutusohjeiden kanssa.
Kun tehdään, tehdään sitten kunnolla.

Perustettiin siis parsapenkki, kas näin.
1m x 3m, suunnilleen...

Reunat laudasta jotka käsiteltiin mustaksi Osmo colorin vahalla, nyt mätsää meidän lavakauluksiin
ja viljelylaatikoihin.

Kuopan syvyys vähintään 50cm, done! Pilkkikaveri kaivoi kiltisti :)
Onneks meillä tuli just valmiiksi kaksi isoa kompostia, ne tyhjennettiin penkkiin ja joukkoon sipaistiin Kekkilän luomulannoitetta.
Lisäks pari säkkiä normi puutarhamultaa.
Parsat istutettiin kahteen riviin lomittain, tarpeeksi syvään ja riittävän varovasti
(poikkastiin vaan kolme kärkeä).
Viherlassilan ohjeessa sanottiin että multaa lisätään muutaman kerran kesän mittaan, sen jälkeen tämä onkin jo ns. kohopenkki.Homma sujui kuin tanssi ja nyt minä istun vieressä vielä tämän kesän
-vesi kielellä, parsa mielellä-
ennen kun saadaan satoa.
Puutarhassa ei passaa hötkyillä...
Annarina antoi onneksi luvan kylvää yksivuotisia penkin reunoille niin ei 
näytä niin paljon "viimeiseltä leposijalta". 
Vähän kyllä pelotti kaivuuvaiheessa että jos Pilkkikaveri kyllästyy rouvansa ideoihin ja päättää
nostaa leskeneläkettä...


Keskelle kylvin viime keväänä pinaattia ja ehdin korjata sadon juhannuksen aikaan ennenkuin kehäkukat valtasi koko penkin.Mitään monivuotista ei saa samaan penkkiin laittaa koska juurakot tarvitsee paljon tilaa, jos meinaa oikeasti saada siis satoa mutta nämä kehäkukat piti rikkaruohot loitolla
ja olivat aika ihania näin isona pintana :)


Ei sitten loppunut kehäkukat maljakosta loppukesällä...Huomaatteko miten valtavan harppauksen kevät on ottanut viime viikon aikana.
Nämä viime vuoden kuvat on paljon karumpia kuin nyt ja ne on otettu 7.5.

Nyt nautitaan kesästä!

Sanna
SHARE:

12 kommenttia

 1. Vesi kielellä, parsa mielellä, sai mut kikattamaan. Kuvittelin sinut istumassa tuossa parsaa vartomassa :)
  Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
 2. Oi, hieno penkki! Laitoin tänä keväänä parsaa penkkiin, muta vain yhteen lavankaulukseen. Olisihan sitä voinut enemmänkin... 😛😊 ja ihana kehäkukkaloisto!

  VastaaPoista
 3. Ihana kehäkukkameri! Osaatko muuten kertoa tyhmälle, että onko kaikki parsa syötävää lajiketta? :D Meidän talon alkuperäinen emäntä on kasvattanut sitä kukkapenkissä koristeeksi. Siitä tulee kesän mittaan hieno harsomainen puska. Siirsin sitä pari vuotta sitten vähän kasvimaalle, mutta en ole vielä käyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Apua! En oo ihan 100% varma mutta kysäisen kun piipahdan huomenna Viherlassilassa ja palaan asiaan :) Tuossa tuotekortissa luki Ruokaparsa- on kai niitä sitten muitakin...?

   Poista
  2. No sitä tuotekorttia katselin itsekin ihmeissäni, että taitaa niitä olla muitakin lajeja. Google kertoikin, että myös koristeparsa löytyy. Olisikohan meidän sitten sitä, kun on vain koristeeksi kukkapenkissä kasvatettu.

   Poista
 4. Anonyymi5/10/2016

  Parsaa on lukuisia lajikkeita, mm. sisäkasvi hienohelma on yksi. Ulkona kasvavat parsat ovat periaatteessa syötäviä mutta vanhojen talojen pihapiirissä kasvaneet ovat yleensä niin vanhoja että saattavat olla todella puisevia ja säikeisiä. Sitten on uudet lajikkeet jotka ovat satoisia hybridilajikkeita kuten meidän parsamme, eikä sitä voi oikein menestyksekkäästi jakaa tai siirtää. Sanna, sun kannattaa laittaa hiekkaa mullan sijasta tuohon taimien juuraloille. Kun satoa alkaa tulla, tulee suorempaa ja parempaa versoa. Katsot vaan ettei ole ruosteista, siis se hiekka.. Just sain äitienpäiväksi ekan kimpun pellolta, nammmm! Halaus, Annarina

  VastaaPoista
 5. Olipas mielenkiintoista lukea, kun en ole ikinä parsaa kasvattanut, tykkään kyllä.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan, 15.5 asti.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi5/11/2016

  Kerrothan sitten, kun saat satoa. Itse olen epätoivoisesti yrittänyt viljellä parsaa, tuloksena joka vuosi vain pari lyijykynän paksuista vartta. Ei niistä oikein nauttimaan pääse. Taitaa olla liian heikon maan syytä, vaikka mielestäni laitoin kuopan pohjalle runsaasti lannoitetta. Mutta kyllä sun rinkelplummapenkkikin on upea. Vesi kielellä olen minäkin. Liisa

  VastaaPoista
 7. Ihana penkki. Meidän pihassa parsa on kasvanut vanhana kauniina viherkasvina ja nyt näyttää että olisi tullut tiesä päähän☺ Pihan maaperä on nii savinen, että olen ihmetellyt miten yleensä parsa siinä kasvaa.
  Tuo kehäkukkamäärä on aivan uskomaton☺

  VastaaPoista
 8. Ihana penkki. Meidän pihassa parsa on kasvanut vanhana kauniina viherkasvina ja nyt näyttää että olisi tullut tiesä päähän☺ Pihan maaperä on nii savinen, että olen ihmetellyt miten yleensä parsa siinä kasvaa.
  Tuo kehäkukkamäärä on aivan uskomaton☺

  VastaaPoista
 9. Vau miten upea parsapenkki!!!. parsa himo vaivaa itseäkin ja yrittänyt hulluna etsiä tietoa miten kasvattaa muutenkin kun avomaalla parsaa- ja nythän sen löysin...Kaunis kiitos vinkistä,ihana oli myös tuo idea kehäkukista sillä itsekkin tuumin mitä voisi ekaksi vuotta yhdistää kun joutuu kuitenkin satoa odottamaan....

  VastaaPoista
 10. Anonyymi8/11/2022

  Löysin upean parsapenkki-ideanne. Onko penkki tuottanut parsaa ja toimivatko nuo yksivuotiset kasvit samassa penkissä?

  VastaaPoista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig