maanantaina, toukokuuta 04, 2015

Perunat multiin for dummies :)

Vappuviikonloppuna saatiin viimein myös parsapenkki valmiiksi ja perunat maahan.

Koska kamera kulki puutarhassa mukana koko viikonlopun, 
tässä koosteena perunanistutusta for Dummies:

Tältä näyttää idätetty peruna. Siemenperunat siis levitetään valoisaan ja lämpimään paikkaan 
ja niihin alkaa muodostumaan ituja kylkeen.
Itujen ei tarvitse olla tämän pidempiä.



Jos kasvatat lavakauluksissa, peruna tarvitsee kahden lavakauluksen korkeuden.
Ihan normi puutarhamulta käy ja jos löytyy hienoa hiekkaa, sitä voi vähän sekoittaa joukkoon.



Muta levitetään tasaiseksi ja siihen tehdään vakoja n. 30cm välein.
Vakoihin ripotellaan perunalannoitetta.


Sen jälkeen perunat painellaan vakoihin tasaisin välein ja vaot kastellaan.


Vaot umpeen ja vähän koholleen,
kaaret kiinni lavakauluksiin ja hallaharsot päälle (muista kiviä harson reunojen päälle, muuten saat hakea naapurista).

Se onkin sitten siinä.
Helppoa kun heinänteko!
Kesän edetessä muista mullata perunat eli nostele vakojen väleistä varovasti kuokalla multaa varsien juurelle ettei kasvavat perunat tunge pintaan ja ala vihertyä.


Tässä siis viiden minuutin pikaohje perunanviljelyyn, teille jotka ette ole koskaan koittaneet mutta mieli tekisi.
Ei oo avaruustiedettä, tästä eteenpäin vaan katsotaan että kastellaan säännöllisesti alkuun ja perunaa voi alkaa kurkkia kuokalla siinä juhannuksen jälkeen, ämpäristä ehkä jo juhannukseksi.

Idea tähän yksinkertaistettuun ohjeeseen tuli rakkaalta tyttäreltä joka tais luulla että...
well, ei ainakaan ihan kaikki tieto ollut kohdallaan :)

Tässä perunanvarret viime vuoden kesäkuussa.


Ne on niin parhaita suoraan pellosta kattilaan nostettuina ja voinokareen kanssa nautittuina!
Kuva heinäkuulta 2014.


Jos sinulla on pienikin nurkka rivitalon pihalla jonne mahtuu viljelylaatikko tai olet halukas kokeilemaan vaikka parvekkeellasi ämpäriperunaa, suosittelen lämpimästi!
Kahdesta lavalaulusviljelmästä syökin sitten jo koko kesän ja muista ottaa aina joka toinen naatti ylös niin samalla viereiset naatit saa tilaa kasvaa ja kaulus pysyy kauniin näköisenä pidempään.

Ei Turussa syyttä järjestetä perunafestivaaleja kesäkuussa, niin hyviä ne ovat :)

Toivottavasti tästä oli apua sinulle joka et ole koskaan vielä testannut!
En tiedä oliks tää ihan tyhmää nyt näin näyttää ihan kädestä pitäen mutta
jos tästä on jollekin iloa niin hyvä se sitten.

Mites te vanhat konkarit? Joko on perunat mullassa?
Sanna
SHARE:

21 kommenttia

  1. Mahtavaa kun laitoit selkeät ohjeet, juuri tällaisia kaipasin. Jostain syystä ei ole perunaa tullut viljeltyä näin aikuisena ja lapsena ja teini-ikäisenä ei kiinnostanut katsella miten homma tapahtuu.

    Salaatit, yrtit ja tomaatit ovat onnistuneet, mutta potut on kannettu kaupasta. Jotenkin perunen viljelystä on tullut mieleen kitkeminen, kuokkiminen ja tuskainen hien valuminen pitkin selkärankaa.

    Olen siis ollut uusavuton asian suhteen, mutta tänä kesänä aion testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa kun kirjoitit noin, kiitos! Oli vähän dummy olo kirjoitellessa mut nyt ei enää ;) nyt vikkelään laadukkaat siemenperunat itämään!

      Poista
  2. Testiin menossa, kiitti vaan :)
    Häätynee hakee hallaharsoo..kin... Ja pottui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se hallaharso tekee aika eetvarttia kasvun nopeuttajana, hae vaan! Ja tietty hallalta suojaamisessa kans!

      Poista
  3. Kuule, tosi hyvä saada ohjeet. Noloa tunnustaa mutta meillä mukelotkin osaa paremmin kuin minä... Taidanpa laittaa pottuja yhteen laatikkoon, kun otin viljelykierron takia jo lasten traktorinrenkaat salaatin ja porkkanan käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla kun mulle tuli vaan yht äkkiä mieleen et jos joku tarvitsee :) Noista renkaista saa kans tosi mageita juttuja!

      Poista
  4. Ei ollut yhtään tyhmää! Meillä on ollut ämpäriperunoita muutamana vuotena, mutta normisti käydään äidin kasvimaalla kuokkimassa ;) Äidit on ihania <3 Olipa inspiroivia nuo viime kesäiset kuvasi! Vieläköhän tuolla pihalla näkisi kuopsutella jotain... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreä lisääntyy anuseni, vihreä lisääntyy...

      Poista
  5. Pipsa-muori5/05/2015

    Ihan oli käypä ohje ja selkeillä kuvilla. Sunnuntaina laitettiin potut maahan ja kun kallioiselle tontillemme ei kovin montaa vakoa mahdu,pantiin loput itäneet saaviin kasvamaan.Hallaharso oli mulle uutta,mutta laitetaan..<; Eikä kohta tarvi "lifestyle" lehtiä tilata,senkun lukee Pikkutalon blogia,niin aina on jotain ajankohtaista ja kivaa,ihan vaan totta puhuakseni(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reipas! Ei saa lehtiä unohtaa...siellä kirjoittelee ammattilaiset ilman asiattomuuksia :)

      Poista
    2. Pipsa-muori5/05/2015

      Niin,niin,asiallisia ovat he ja vakavissaan..<;

      Poista
  6. Anonyymi5/05/2015

    Voiko perunat laittaa "metsään" multaan kasvamaan. Eli sinne ei kokoajan paista aurinko kun puut varjostaa.. Mulla olis 1,5x3m palsta myllättynä, joka olisi kiva ottaa hyötykäyttöön ja istuttaa jotain syömiskelpoista sinne. Eipä tullut muuta mieleen kuin tuo peruna..Ehdotuksia, vinkkejä? =) terveisin: ehkä minustakin tulee isona viherpeukalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei voisi jos on hyvin myllätty maa? Ei meilläkään enää iltapäivällä paistele pottumaahan ja hyvin ne silti saadaan kasvamaan... Aika halpa kokeilu joka tapauksessa :) Tsemppiä ja tule kertomaan miten kävi!

      Poista
  7. Anonyymi5/05/2015

    Moikka!
    Mä istutin potut eilen. Vaikka ollaan pohjois-pohjanmaalla Ylivieskassa. Laitoin päälle hmmm 5 kerrosta harsoa. Meillä ei ole ielä edes hiirenkorvalla puunlehdetkään. Joo omat potut on niiiin hauskat kesällä että! Eli erinomaisen kannustava postaus! Tuo perunalannoite on ihan hyvä, potulla on tosiaan omat vaatimuksensa. Kantapään kautta olen oppinut että liika normilannoitus tekee potusta vetisen ja mauttoman. Huhtikuussa istutin ämpäreihin pottuja ja ne ovat jo hyvässä kasvussa :)
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun mä oon kans sitä mieltä Blackie että ne tarvii oman lannoitteensa, kiva jos sinäkin! Mut on ne niiiiiin hyviä!!!! Naam!

      Poista
  8. Minä olen perunan kanssa aina myöhäinen, hyvä jos juhannuksena muistan laittaa :) Pitääkin viritellä pari kaulusta kasvimaan kulmalla olevaan joutomaahan, jos vaikka kokeilisi siinä tänä vuonna kasvatusta. Kiitos kannustuksesta!

    Sini K.
    joka olisi ilman tätä postausta TAAS unohtanut laittaa peurnaa ajoissa, huomenna sitten ahkerana...
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kun kiva että voin olla avuksi näinkin!

      Poista
  9. Tää oli oikein hyvä :). Tosin olisin mieluummin "jo hieman edistynyt perunanviljelijä", mutta kyllä toi dummy kuvaa nykytilaa paremmin :D

    Meillä oli 20 vuotta sitten takapihalla oikein perunamaa, joka oli vähän ylimitoitettu. Ei ehditty koskaan syödä niin paljon pottuja kuin niitä sieltä nostettiin ja nehän sitten kasvatti metrisiä ituja kellarin ovenraosta talvisin.

    Nyt ei enää oo sitä maata, mutta jotenkin olen ollut niin pöjä, etten ole tajunnut, että voishan niitä tosiaan laatikossakin kasvattaa...
    Tai siis yrittää ainakin. Ja nää ohjeet oli nyt just sopivan perusteelliset siihen hommaan. Että kiitos näistä :)
    Mutta sellasta vielä kysyisin, että onko noissa teidän laatikoissa pohjat? Vai suoraan maata siellä alla? Millasta? (Soriiii...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkös, meillä on ollut aiemmin sama juttu, ei olla oikein saatu syötyä / kiinnostus on lopahtanut / se pirun ruma perunaläntti on ollut sitten puolen kesää rikkana silmäkulmassa. Näin tämä on jotenkin kompaktimpaa! Meillä on koko laatikkorivin alla juurikangasta että saatais rikkaruohot edes jotenkin pysymään pois laatikoista ja kivetyksiltä laatikoiden välissä. 2 laatikon korkeus roottää kylle kesäperunoille oikein mainioisti kun muistaa mullata muutaman kerran.

      Poista
  10. Meillä myös laitettiin jo ensimmäinen erä perunaa maahan harson alle vappuviikonloppuna (alkaa olla jo jokavuotinen tapa), toinen erä sitten kesäkuun puolella. Ja perinteisellä tavalla kuokan kanssa avomaalle. Tänä vuonna tosin mies haluaa kokeilla kasvatuslaatikossakin perunaa, mitä vähän vastustan näin lapsuudenkodista perunapenkin teon oppineena, mutta pakkohan tuohon on suostua, kun olen saanut puutarhainnon tarttumaan häneenkin!
    (P.s. Lisäsin sinut blogihaasteeseen omassa blogissani (http://eloasatumaassa.blogaaja.fi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, meillä asia on ollut toisinpäin, minä laatikoiden ja Pilkkikaveri avomaan kannalla. Arvaa kumpi voitti... Ja sain viime vuonna tunnustuksen ettei näin hyvää ja näin helpolla ole koskaan saatu! Jipii! Kiitos haasteesta, ethän pahastu jos menee hetki ennenkuin ehdin ottamaan vastaan? Puutarha kutsuu... :)

      Poista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig