perjantaina, kesäkuuta 27, 2014

Talikko poikineen :)


Tiedättehän...
naisen saa pidettyä onnellisena ja tyytyväisenä kun ostaa synttärilahjaksi tälle talikon.
Ainakin meillä :)

Olen todella iloinen ettei E laahaa mulle mitään kultakelloja tai hajuvesiä lahjaksi.
Hiomakone, kuumailmapuhallin, ruuviväännin, pistolapio etc.
saivat pyynnöstäni seurakseen tänä vuonna talikon!

Ja WOW minkälaisen!
Fiskarsin Xact,
talikkojen Mersu :)
Tää istuu käteen kun hansikas, kuukauden käytön jälkeen tykkään paljon.
Tarpeeks kevyt heilutella naisihmiselle mutta silti tuntuu kestävältä.

Palaan tähän Fiskarsin uutuussarjaan vielä ens viikolla,
mm. arvonnan merkeissä.
Viime viikolla tarjoutui mahdollisuus tehdä yhteistyötä Fiskarsin kanssa ja tottakai tartuin siihen 
koska olin jo valmiiks niin tykästynyt tähän lahjaani :)Näin kertoo talikoista Wikipedia:

Talikko (muut nimitykset: taikko, tarikko, tadikko) on työkalu, jossa on varsi ja useasta piikistä muodostuva terä. Talikolla käsitellään sellaisia aineita, joiden käsittelyyn lapio ei työkaluna sovellu, esimerkiksi multaa, puunlehtiä, juurikkaita tai lantaaa.
Tavallisimpia talikon malleja ovat 5-piikkinen ohuin piikein varustettu talikko vaikkapa eläinten lannan tai säilörehun käsittelyyn, 4-piikkinen paksummin piikein varustettu puutarhatalikko taas mullan möyhennykseen. Näissä talikoissa on piikkien väli 5-6 cm. Iso perunatalikko, jossa on pyöreäpäiset paksuhkot pitkät piikit 2-2,5 cm:n välein, on selvästi edellisistä poikkeava. Juurikastalikko sen sijaan muistuttaa paljolti perunatalikkoa. Heinähangon ja talikon rajamailla on kädensijalla, pitkällä varrella ja neljällä pitkällä, harvalla piikillä varustettu olkitalikko eli elotalikko.
Talikon materiaalit ja muotoilu suunnitellaan käsiteltävän aineen ominaisuudet huomioon ottaen. Varsi on puuta tai teräsputkea ja kädensija teräksestä puuotteella tai kokonaan muovia.
Talikon pituus on tyypillisesti 110-140 cm.

Saanen esitellä, talikkokokoelmani:
Perunatalikko, puutarhatalikko, lantatalikko, olkitalikko


Ei ne kotona ihan hyvällä katsoneet kun asettelin innoissani talikot riviin 
ja kaivoin kameran esiin...

Huomaatteko ihailla mun hernemaatani samalla.
Herneiden itämissaldo: 0 kpl
Rikkaruohot 10 kpl
Sillälailla...
ja rankkasateet ja rakeet on lennättäneet loputkin mullat pitkin reunoja ;(

Mutta kyllä täällä muuten kasvaa kaikki kivasti.


Seuraavaksi isken talikkoni tähän rytöpesään. Menin helkutti sentään lannoittamaan tämän keväällä ja nyt ei meinaa päästä autosta ulos kun alpit leviää pitkin pihaa...
Saa suursiivouksen ja tiilet ympärilleen...Edessä on siskon huushollin muuttoviikonloppu eli 
heippa ja olkaa kiltisti!
Sanna
SHARE:

10 kommenttia

 1. Tässähän iskee kohta talikkokateus, meillä kun on vain yksi "yleistalikko". ;)

  Eilen tuli mieleen, että pitäisiköhän sitä alkaa vaan kylvää kaikennäköistä tuonne kasvimaahan ja jättää ne sitten hoitamatta, jos ne kylvetytkin kasvit sitten viimeistään seuraavana vuonna kokisivat itsensä rikkaruohoiksi ja alkaisivat kasvaa hullun lailla. Oli meinaan korianteri tehnyt juurikin näin - viimevuotisessa korianteripenkissä on tänä vuonna niitä valkosipulin maanpäällä kasvavia ituja tms. (siis näitä, olivat nyt nimeltään mitä hyvänsä: http://sanoinjakuvin.blogspot.fi/2014/02/kevatkylvoja.html) ja sieltä välistä pukkaa yllättäen korianteria enemmän ja vähemmän. Jäi varmaan siemensadon kerääminen vähän myöhään ja osa päätyi sitten takaisin penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei kasva edes lillukanvarsia...ainakaan siellä missä pitäis :) Juu, pellavaa sun muta tilpehööriä mutta mutta...noh, lämpöä odotellessa...
   Hih, talikkokateus :) Mut ihan paras työkalu on puutarhassa, nyt kun oon oppinut nistamaan kukkien juurakot sillä niin huomaan että on paljon hellempi kuin lapio.

   Poista
 2. Mulla on vain ja ainoastaa yks talikko, kompostisellainen :) - ja yks talikon varsi! Ei sitä auttanut hukata, vaikka talikko itse sanoikin työsuhteen irti.....sen voi vaikka upottaa maahan, jos siihen kasvais uus tilalle. Moon aina sanonut, että meillä kasvaa täällä kaikki, mutta paskanmarjat! Mä onnistuin (kai) tappamaan aronian kun menin siirtelemään....eikä täällä kuki mikään kun on ollut niin helvatan vilposta. Ei edes tuo tarha-alpi! Enkä miä....ihan oon kesäheinässä.... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tökkää maahan ja kato syksyllä josko ois kasvattanut piikit juureen :)
   Mäkin oon yhden talikon nainen, nyt kun sain tuon ikioman ja kevyemmän käyttää! Kyl sä vielä puhkeet...kun lämpö tulee takas...

   Poista
 3. Tarpeelliset lahjat ovat parasta...ja rouva tarvitsee talikkoa niin mieshän sen lahjaksi ostaa...:) Mukavaa muuttoviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä haltija joka täyttää vaatimattomat toiveeni :) Kiitti, ohi on!

   Poista
 4. Kivasti talikot rivissä :)!

  VastaaPoista
 5. Tohtori Jovela määrää puutarhahommia tuollaiseen akuuttiin talikkomaniaan ;D

  Taidat siis olla rapu jos nyt olet synttäreitä viettänyt? Jos olet, niin onnittelut täältä toiselta ravulta. Myös isäntä on rapu, tarkalleen eilen kakutettu. Itselläni on vasta heinäkuun puolivälissä, mutta rapuja siis täällä Jovelassa piisaa.

  Hieman on keittiöpuutarhassa ollut laimeaa tuo kasvu herneiden ja muidenkin osalta. Tomaattiparat ovat niin kitukasvuisia, että jos hedelmää tekevät, kaatuvat varmaan. Olen kehitellyt bonzai-tomaattikpuita laatikollisen :D

  Ps. Talikko on hieno lahja. Itse olen ilmaissut lahjatoiveena Ikea-kassillista tiiliä. Monta Ikea-kassillista tiiliä. Ulos kannettuna = hormi purettuna = pääsen tekemään ruokakomeroa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tohtori Jovela! Viikon pästä alkaa loma ja sitten noudatan innolla määräystä! Kaksonen oon, talikko on ollut käytössä jo kuukauden mutta Toivot on rapuja molemat ja toisella on itse asiassa tänään synttärit :)
   Voi tomaattiparkoja! Niille taitaa olla tällaisena kesänä ainoa vaihtoehto pysytellä kasvihuoneen suojissa. Ulkona ei toivoakaan kukinnasta!
   Hienon lahjan olet toivonut, toteutukoon toiveesi siis :)

   Poista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig